Hur fungerar det med moms för Coverband?

Jag försöker skriva inlägg som ska vara aktuella länge, men även om momsen kan ändras så gäller vissa saker alltid, som att som betalas ut ska vara det som är överenskommet och inget annat. 


Vi tar det från början.

Om du bokar direkt med en musiker så är det momsfri ersättning som ska betalas ut. Detta gäller också om det är ett band som inte lever på musiken och inte kommer upp i en omsättning på 30000kr/år.

Så fort det är en bokare inblandad eller någon typ av mellanhand så blir ersättningen momsad. Moms ska alltså läggas på.

Dessa regler är bra att ha som riktmärke, sedan kan det naturligtvis ändra på sig och då är det skatteverket.se som gäller för att få reda på de senaste reglerna och storleken på momsen.

Jag vill dock tillägga en sak som gäller oavsett om procenten på momsen varierar! Hoppas du orkar läsa detta också.

Det är nämligen så att jag hört om band och musiker som ”lägger till” moms utan att meddela detta förrän vid betalning, och det är lurendrejeri så länge du är privatperson som bokar. Som privatperson ska du betala moms om det är genom ett bokningsbolag eller liknande, men det överenskomna priset är inklusive moms, ett band eller artist kan inte komma och begära tillägg för moms, det ska de informera om innan i samband med överenskommelsen.

Händer det ofta?

 


Ska också tilläggas att det händer väldigt sällan, oftast för att nuförtiden så mejlar man överenskommelsen mellan varandra och då finns det svart på vitt. Så som jag skrev i tidigare inlägg här, se till att vara överens innan och ha allt nedskrivet så slipper ni förstöra en fest på grund av pengar.

21 feb 2018


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)